OD OVE GODINE E-UPISI U 1. RAZRED OSNOVNE ŠKOLE!

Prijave za redovan upis u 1. razred osnovne škole u Nacionalnom informacijskom sustavu za upise u osnovne škole otvaraju se u četvrtak 22. veljače 2024. godine.!

Roditelji će preko poveznice https://osnovne.e-upisi.hr/ moći podnijeti prijavu za upis svoga djeteta, sve do 31. ožujka 2024. godine.

Istarska županija, kao osnivač 25 osnovnih škola, u suradnji s gradovima osnivačima osnovnih škola od ove godine na svom području počinje s provođenjem upisa u prvi razred osnovne škole elektroničkim putem za svu djecu, korištenjem Nacionalnog informacijskog sustava upisa u osnovne škole.

U sustavu će roditeljima biti vidljivi opći podaci o djetetu te škola na čijoj se listi školskih obveznika dijete nalazi prema mjestu prebivališta, odnosno boravišta. Odmah po podnošenju prijave, roditelji će moći odabrati mogućnosti koje im se nude u dodijeljenoj školi npr. izborne predmete, produženi boravak i sl.

Također, roditelji će moći odabrati žele li prijaviti dijete u školu kojoj ne pripada prema upisnom području. U tom slučaju, roditelji moraju i školi dostaviti pisani zahtjev za upis u drugu školu. Odluku o tome donosi Učiteljsko vijeće škole.

Napominjemo, prijave za upis djece s utvrđenim teškoćama su otvorene već ranije, od 15. veljače 2024. godine do 31. ožujka 2024. godine.

Uz prijavu za redovne upise u 1. razred osnovne škole od 22. veljače 2024. godine do 31. ožujka 2024. godine, roditelji će moći podnijeti i zahtjev za prijevremeni upis u 1. razred osnovne škole, kao i za privremeno oslobađanje od upisa u 1. razred osnovne škole.

S obzirom da se u sustav za elektroničke upise u osnovne škole ulazi preko portala e-Građani, roditelji koji nemaju vjerodajnice za ulazak u portal moraju se javiti školi kojoj pripadaju prema upisnom području koja će prijavu za upis njihovog djeteta izvršiti umjesto njih.

Za sve ostale informacije, termine testiranja i liječničkih pregleda bit ćete pravovremeno obavješteni.

Za eventualna pitanja ili informacije oko upisa:

099 244 3400

Školska psihologinja

Radnim danom od 13:30 do 14:30

Posjet pčelara vrtiću

Od 22. do 25 siječnja, vrtić su posjetili pčelari Udruge pčelara „Lipa“ Pazin.

Djeca su od najiskusnijih učila o pčelama te njihovoj važnosti za očuvanje bioraznolikosti. Doznali su što sve, osim meda, proizvode pčele i koju dobrobit oni nose za ljude. Istražili su košnice i saće, te kako to izgleda kad se medvjed odluči zasladiti medom.

VRTIĆ DOBIO ERASMUS+ KA120 AKREDITACIJU ZA RAZDOBLJE OD 2024.-2027. GODINE

Dječji vrtić „Olga Ban“ Pazin dobitnik je KA120-SCH ERASMUS+ akreditacije koja vrijedi do 2027. godine. Zahvaljujući akreditaciji djelatnici vrtića moći će sudjelovati u ERASMUS+ mobilnostima unutar zemalja Europe, što uključuje praćenja rada, tečajeve i osposobljavanja. Navedene mobilnosti omogućit će daljnje unaprjeđenje kvalitete obrazovanja i osposobljavanja djelatnika te jačanje europske dimenzije odgoja i obrazovanja u našem vrtiću. Djelatnice će nakon provedenih mobilnosti diseminirati novostečena znanja ostalim djelatnicima vrtića kao i u prethodnim ERASMUS+ projektima.

Mobilnosti za cilj imaju:

  • Uspostavu dobre organizacijske klime i jačanje psihološke otpornosti djelatnika kao element očuvanja mentalnog zdravlja
  • Usvojene specifične vještine svih stručnih djelatnika i upotreba digitalnih alata u svakodnevnom radu
  • Podignuti razinu ekološke svijesti djelatnika i korisnika te razumijevanje koncepata održivog razvoja i odgoja za okoliš
  • Podignuti razinu osviještenosti djelatnika i korisnika o zajedničkoj europskoj kulturnoj baštini

Kroz četiri godine trajanja projekta, u mobilnosti će sudjelovati 50-tak djelatnika, a u svaku od njih bit će uključene djelatnice s manje mogućnosti. Prilikom odabira načina prijevoza uzimat će se u obzir ekološka održivost te će zeleno putovanje biti prioritetno kad god to bude moguće. Zahvaljujući mobilnostima, djelatnici će svoje digitalne vještine koristiti na različite načine u svom radu, a njima će i predstavljati vrtić široj zajednici.

Financirano sredstvima Europske unije. Izneseni stavovi i mišljenja su stavovi i mišljenja autora i ne moraju se podudarati sa stavovima i mišljenjima Europske unije ili Europske izvršne agencije za obrazovanje i kulturu (EACEA). Ni Europska unija ni EACEA ne mogu se smatrati odgovornima za njih.

Listići uče o razvrstavanju otpada i biootpadu

Odgojna skupina Listići su kroz dvije radionice učili o važnosti pravilnog gospodarenja otpadom i biootpadom te time stvarali navike brige o prirodi. Radionice je vodila Zvijezdana Bertetić, djelatnica tvrtke Usluga d.o.o.

Prva je radionica održana 9. studenog 2023. godine pod nazivom Otpad odvojimo i dobre navike prigrlimo. Listići su učili o tome kako se pravilno gospodari otpadom i kako se on pravilno odvaja. Nakon kratkog teoretskog djela, djeca su se samostalno okušala u pravilnom odvajanju otpada u dvorištu vrtića.  

Druga je radionica održana 16. siječnja 2024. godine pod nazivom Kompostiranje je fora. Djeci su predstavljene osnove pravilnog kompostiranja, zašto je dobro kompostirati te što je dobro, a što nije stavljati u kompost. Nakon kraćeg teoretskog djela, djeca su, uz pomoć voditeljice radionice, sami stvorili mali komposter. Oni će njegovim promatranjem moći pratiti promijene do kojih će doći nastajanjem komposta iz biootpada.

Pazinski vrtić uključen u ERASMUS+ KA2 projekt “U šumi kao u učionici”

Sljedećih će 15 mjeseci Dječji vrtić „Olga Ban“ biti dio (i partner) projekta „U šumi kao u učionici“. Vodeći je partner Modelna šuma Istra, a u projekt su uključeni i Šumarski institut iz Ljubljane, Osnovna škola „Vazmoslav Gržalja“ te Pučko otvoreno učilište iz Gospića.

Projekt je financiran u sklopu programa ERASMUS+ Mala partnerstva u školskoj edukaciji, i to u iznosu od 60 000 eura. Jedan je od samo dva prihvaćena projekta od njih 38, a dobio je gotovo maksimalni broj bodova.

Projektu je za cilj istaknuti važnost šumske pedagogije i edukacije na otvorenom, te naglasiti njihov doprinos cjelovitom razvoju djece. Projektom je planirano to ostvariti kroz senzibiliziranje i educiranje odgojno-obrazovnih djelatnika Istre i Like o šumskoj pedagogiji te njezinim metodama.

„Projektom nastojimo odgajatelje i učitelje razredne nastave s područja Istre i Like praktično osposobiti za rad s djecom po metodologiji i načelima šumske pedagogije. Stvaramo jezgru buduće mreže šumskih pedagoga u Republici Hrvatskoj, ali i osnažujemo međunarodnu suradnju šumskih pedagoga. Opipljiv rezultat projekta biti će edukativni materijal u obliku e-knjige namijenjen edukatorima šumske pedagogije kao sredstvo (alat) za planiranje rada s djecom“, navodi Ana Fornažar voditeljica projekta i predsjednica Modelne šume Istra.