AKTIVNOSTI S DJECOM KOD KUĆE

Dragi roditelji,

kako su dječji vrtići u Istri zatvoreni do 19. travnja zbog ograničavanja širenja virusa COVID-19, a djeca imaju nepresušnu potrebu za igrom, zabavom i učenjem, vjerujem da će vam savjeti stručnjaka koji rade s djecom pomoći da lakše prebrodite ovo izazovno vrijeme u kojem su narušene i naše i dječje rutine.

Internet je prepun ideja kako organizirati zajedničko vrijeme s vašim predškolcima, no ponekad je teško snaći se u moru informacija i odabrati kvalitetan sadržaj za sebe i svoje dijete. Zbog toga vam ovdje dijelim poveznice na provjerene sadržaje, među kojima ćete sasvim sigurno pronaći nešto korisno za vašu obitelj.

  1. Dječji vrtić Čigra iz Zagreba pokrenuo je virtualnu igraonicu u kojoj svakodnevno dijele besplatni edukativni materijal za djecu vrtićke dobi. U Čigrinoj su virtualnoj igraonici roditelje i djecu dočekali objašnjenje što je to koronavirus, te savjeti kako o njemu razgovarati. Tu su i eksperiment koji otkriva važnost pranja ruku, vježbe joge za najmlađe, poticajni zadaci iz matematike te oni za stjecanje predčitalačkih vještina. Sve to prate zanimljive priče i prijedlozi za zabavu. Igraonica je napravljena na platformi Padlet, a link je ovdje:

https://padlet.com/cigrahypo/fnvdv28sj0vk

  1. Dječji vrtić Mali svijet iz Pule na svojoj Facebook stranici dijelit će svakodnevno ideje za aktivnosti s vašim predškolcima, a naći će se tu i poneki vrtićki recept za ručak ili međuobrok. U svojoj prvoj objavi podijelili su s vama recepte za izradu slanog tijesta i domaćeg plastelina te finog vitaminskog namaza, link je ovdje:

https://www.facebook.com/dvmalisvijet/

  1. Youtube kanal Vježbaonica sreće krenuo je sa serijom novih videa s ciljem da djeci i roditeljima olakšaju ovo razdoblje širenjem pozitive, podrške i pozitivnog fokusa. I njihovi ranije objavljeni videozapisi sa kreativnim vizualizacijama, meditacijama za djecu i vježbama disanja bit će vam sigurno zanimljivi i korisni pa iskoristite višak vremena da pogledate i njih. Link na kanal je ovdje:

https://www.youtube.com/channel/UCcFJ5YhMWPLzWzLJ7MnClLg

  1. Ako ste roditelji djeteta koje će ujesen krenuti u prvi razred, u mom tekstu o pripremi za školu kroz igru naći ćete mnogo zanimljivih ideja za svakodnevnu zajedničku igru, link je ovdje:

http://vrtic-olgaban-pazin.hr/2018/11/12/igrom-do-skole/

  1. Naša odgajateljica Amelia iz Zvjezdica je u sklopu vrtićkog Erasmus + projekta „Iznutra prema van rastemo svi“ bila na Cipru na edukaciji o glazbenim aktivnostima za najmlađe pa dijeli s vama link njihove edukatorice s glazbenim aktivnostima (tekst je na engleskom jeziku):

https://www.amusedcy.com/post/10-music-games-to-play-at-home

  1. Kako ćete sada možda imati više vremena za boravak na otvorenom s djecom, naše odgajateljice Tanja i Nora koje su u sklopu vrtićkog Erasmus + projekta „Iznutra prema van rastemo svi“ bile u Finskoj na edukaciji o outdoor pedagogiji pripremile su vam brošuru s prijedlozima jednostavnih igrica koje se mogu igrati vani bez puno pripreme i materijala. Potražite je ovdje:

http://vrtic-olgaban-pazin.hr/2020/03/04/ucenje-na-otvorenom/

  1. Naša pedagoginja Maja je u sklopu vrtićkog Erasmus + projekta „Iznutra prema van rastemo svi“ bila u Italiji na edukaciji o mindfulnessu pa je nakon toga pripremila za vas brošuru s jednostavnim mindfulness vježbicama i igrama. Potražite je ovdje:

http://vrtic-olgaban-pazin.hr/2020/03/04/mindfulness-igre-za-djecu/

Ako vaše dijete voli kazališne predstave za djecu, mnoga su dječja kazališta odlučila učiniti se dostupnima i besplatno ili uz kupnju ulaznice podijeliti s nama njihove najbolje predstave:

Gradsko kazalište lutaka Rijeka svaki petak u podne dijeli s nama link za novu predstavu, besplatno, a dostupan je sve do sljedećeg petka kada slijedi nova predstava.

Kazalište Mala scena iz Zagreba također nudi svoje predstave online…za samo 35 kn cijela obitelj može uživati u izuzetno kvalitetnim predstavama, a na njihovim Facebook stranicama redovito čitaju zanimljive slikovnice djeci pa ne propustite ni to.

I naši prijatelji iz Dječjeg vrtića Viškovo odlučili su redovito dijeliti ideje za aktivnosti s djecom na svojim stranicama pa svakako provirite i tamo:

https://www.vrtic-viskovo.hr/list/55/kutak-za-roditelje

I za kraj, kvalitetnih tekstova za vas roditelje, dodatnih ideja za provođenje vremena s djetetom te dobrih savjeta o tome kako preživjeti ovo razdoblje naći ćete na stranici Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba:

https://www.poliklinika-djeca.hr/category/aktualno/covid-19/

Ostanite kod kuće, čuvajte sebe i svoje najmilije!

 

pripremila: Gordana Trošt-Lanča, psihologinja