Škole za Afriku

Pedagoške godine 2022./2023. tri su se skupine Dječjeg vrtića “Olga Ban” Pazin uključile u međunarodni Unicef-ov projekt Škole za Afriku.

Kroz program „Škole za Afriku“ djeca i mladi diljem Hrvatske zalažu se za obrazovanje svojih vršnjaka u Etiopiji te uče o dječjim pravima i važnosti solidarnosti.

Škola, klupa, bilježnica, učitelj ili učiteljica još su uvijek samo san za više od 38 milijuna djece Afrike. Bez obrazovanja ta djeca gube priliku da ostvare svoje potencijale, izađu iz siromaštva i izgrade bolju budućnost za sebe, svoje obitelji i zajednice.

Siromaštvo, nedostatak sigurnih školskih objekata, udaljenost škola, život u izbjeglištvu i diskriminatorna uvjerenja društva prepreke su prema obrazovanju preko kojih ova djeca ne mogu preći. 

Etiopija je zemlja Afrike u kojoj kontinuirano raste broj djece koja zbog oružanih sukoba, vremenskih katastrofa i širenja bolesti ne mogu ostvariti svoja prava.

U Etiopiji odrasta čak 7,3 milijuna djece koja trebaju podršku kako bi nastavila obrazovanje, neophodno za zdrav razvoj svakog djeteta (pruzeto sa https://www.unicef.org/croatia/skole-za-afriku).

Za školovanje djece u Etiopiji novac su, kroz dvije humanitarne akcije, prikupljale skupine Tinitilinići iz Pazina sa svojim odgojiteljicama Renatom Demark i Mirnom Križmanić te dvije skupine iz Sv.Petra u Šumi. Zečići s odgajateljicama Martinom Košeto Kišić i Isabellom Matić te Zebrice s odgajateljicama Mateom Debeljuh i Helenom Vučinić te kasnije Emilijom Maurović.

Osim humanitarnih akcija djecu su se kroz razne aktivnosti upoznavale s položajem i pravima djece u svijetu, s Afrikom s naglaskom na državu Etiopiju, afričkom glazbom, plesom, instrumentima, odjećom, ukrasnim predmetima, s biljnim i životinjskim svijetom, klimom i drugim posebnostima afričkog kontinenta te njegovog pozicioniranja na karti svijeta.

„Kente tkanina”

Na humanitarnim akcijama djeca su prodavala proizvode koje su sama izradila, samostalno ili na radionicama s roditeljima. Bilo je tu prigodnih božićnih ukrasa, kolača, krasnih sobnih biljaka, društvenih igre i umjetničkih radova.

Prodajni štand skupine Tintilinići
U sklopu projekta dobili su i radne bilježnice kroz koje su pobliže učili o Africi i njezinim posebnostima (skupina Zečići).