ERASMUS DAYS U PAZINU

Među 6.286 događanja na svjetskoj razni čak je šest prijavljenih događanja na kojima su obilježeni Erasmus dani u Pazinu od 13. do 15. listopada. Predstavljanje Erasmus+ projekta, rada ustanova i Erasmus iskustava na javnim događanjima odvija se svake godine uz poticaj Agencije za mobilnost i programe EU.

Okupljeni pod istom zastavom, predstavnici pazinske obrazovne vertikale i Centra za mlade Alarm Pazin u Spomen domu su u petak, 14. listopada 2022. predstavili svoje međunarodne projekte. Bilo je to prvo ovakvo događanje u lokalnoj zajednici, ali prilika je bila značajna: obilježavanje 35 godina Erasmus+ programa. 

Petra Pifar iz Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile i Kristina Mijandrušić Ladavac iz Osnovne škole Vladimira Nazora Pazin, koordinatorice Erasmus projekata u ustanovama u kojima rade, svoju su želju da se Erasmus dan dogodi i u Pazinu ostvarile. Pokrenule su organizaciju ovog događaja u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Pazin, Dječjim vrtićem „Olga Ban“ Pazin, Osnovnom školom Vladimira Nazora Pazin, Gimnazijom i strukovnom školom Jurja Dobrile Pazin i Centrom za mlade Alarm Pazin. 

Događanje je bilo osmišljeno i kasnije provedeno kao niz prezentacijskih predavanja, izložba radova i materijala te je u holu Spomen doma uređen prezentacijski prostor na kojem se moglo porazgovarati s djelatnicima, sudionicima i koordinatorima ili se interaktivno uključiti u radionice. Na štandovima se moglo naći brošura i časopisa nastalih kroz projekte, informativnih letaka o aktivnostima provedenima u projektu i raznovrsnog video materijala.

Petra Pifar govorila je o mogućnostima Erasmus+ programa – ključnim aktivnostima i mobilnostima. Gorana Družeta prezentirala je, kako ju je sama opisala, “prapovijesnu” međunarodnu suradnju Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile. Njihovi su međunarodni projekti počeli još 2011.godine. Kroz njih je nastao čak i auto na solarnu energiju. Neki od njihovih projekta doticali su se iskustvenog učenja i stjecanja strukovnih kompetencija za učenike te pripreme za brzo mijenjajuće globalno društvo.

Projekt osnovne škole “OUR ECO EDU TEAM” predstavila je Roberta Rudela, a o KA2 projektima s mobilnostima učenika u osnovnoj školi govorila je Kristina Mijandrušić Ladavac.

Doris Velan iz Dječjeg vrtića predstavila je zanimljive seminare i radionice o boravku u prirodi, mindfulnessu i organizaciji rada u vrtiću dok je iz Centra za mlade Alarm prikaz europskih projekata i razmjena dala Roberta Špoljarić.

Teme projekata su raznolike – od učiteljskih kompetencija i metoda poučavanja, preko ekologije i održivosti, stručnih znanja, građanskog odgoja, mentalnog zdravlja pa sve do organizacije rada i osiguravanja ugodnog obrazovnog prostora u kojem se učenici osjećaju uspješno. 

Timovi za europske projekte u ustanovama čine profesori i stručna služba, pojedinci koji s velikim entuzijazmom i s mnogo dodatnih sati rada izvan radnog vremena pripremaju i pišu projekte, osmišljavaju aktivnosti, oblikuju nove ideje u radionice, predavanja, nastavu, mini projekte.

– Međunarodna suradnja donosi mnoštvo dobrobiti – razmjena dobre prakse, stjecanje novih znanja, razvijanje socijalnih vještina, komunikacija na stranom jeziku, kulturalna kompetencija i tolerancija te postavljanje lokalnih i nacionalnih primjera u širi europski krug. Svakako je u ovom smislu važno izdvojiti jedan simpatičan statistički podatak, a to je da svaki peti brak započinje Erasmusom. Možda je upravo Erasmus potreban sastojak za stvaranje skladnog europskog društva. Sudionici su ujedinjeni u dojmovima – Erasmus je poput čarolije koja ne prestaje i njegovo su bogatstvo ljudi. Suradnja donosi iskustvo i napredak, ali i prijateljstva. Neprocjenjivo!, rekla nam je Kristina Mijandrušić Ladavac.