Uspješno održan Festival zavičajnosti

Ovogodišnji projekt Implementacije zavičajnosti u kurikulum predškolskih ustanova Istarske županije pod nazivom „Istra u očima djece – istražiti, upoznati, razumjeti i zavoljeti zavičaj“ održao se 26. svibnja u Pazinu i na Pazinštini, u gradu Pazinu i sedam okolnih općina središnje Istre – Cerovlju, Gračišću, Karojbi, Lupoglavu, Motovunu, Sv. Petru u Šumi i Tinjanu.

Na Festivalu su sudjelovala djeca  i odgojiteljice iz čak 22 vrtića s područja Istarske županije – oko 1.100 djece i 200 odgojiteljica i stručnih suradnica istarskih vrtića.

U pazinskom vrtiću osmišljeno je 19 radionica koje su se odvijale na otvorenom. Djeca domaćini i njihove odgojiteljice, uz pomoć suradnika, odvele su goste u različitim pravcima svojega grada i svojih općina. Pješačili su oko 5 kilometara i pritom upoznavati prirodu središnje Istre: Pazinski potok, Pazinsku jamu, Gortanov brijeg, parkove i šetnice, igrališta, farme, Pazinski kaštel, zidine Motovuna, palače Gračišća, samostan u Sv. Petru u Šumi, pinje u Karojbi… Domaćini su djecu upoznali s lokalnim legendama i mitovima, demonstrirali im tradicijske vještine u modeliranju gline, izradu platnenih lutki i svirala od prirodnih materijala, oblikovanje kamenih škrilja, izradu košara od bekvi, pečenje kolača, branje trešnji i ljekovitog bilja, lokalne tradicijske pjesme i plesove, igranje tradicijskih igara i boćanja i drugo.

S početkom u 14:00 sati održao se Stručni skup: Implementacija zavičajnosti u predškolske ustanove Istarske županije na kojem su predstavnici 18 istarskih vrtića predstavili projekte koje su tijekom aktualne pedagoške godine provodili u svojim predškolskim ustanovama.

https://youtu.be/3yoc5QYlwiQ