Erasmus mobilnost – posjet odgojiteljica iz Španjolske

U tjednu od 16. – 20.5.2022. u našem je vrtiću boravilo 6 odgojiteljica iz Valencie i Seville. Odgojiteljice su pod vodstvom pedagoginja imale priliku upoznati matični vrtić u Pazinu, kao i područne vrtiće u Tinjanu, Gračišću, Karojbi i Motovunu. Svi su im vrtići pripremili srdačnu dobrodošlicu raznih oblika – od plesa, recitacija, kreativnih radionica i šetnji. Odgojiteljice iz Španjolske su bile vidno oduševljene fleksibilnim načinom rada odgajatelja, samostalnošću djece, mješovitoj organizaciji skupina i planiranju prostora. Od samog su početka skupljale ideje za uvođenje promjena u svoj vrtić i vlastiti odgojno-obrazovni rad. Na kraju su nam ostavile pisanu refleksiju na svoj boravak u vrtićima koju možete pročitati u nastavku:

UVOD
Osjećamo se vrlo sretni što smo imali tako obogaćujuće iskustvo. Dočekali ste nas raširenih ruku, od ravnateljice, Doris, Dajane, svih odgojiteljica, vrtića, cijelog organizacijskog tima, a posebno dječaka i djevojčica iz vrtića.
U svaku školu smo ušli širom otvorenih očiju da upijemo što je više moguće.
Poštivanje razvojnih mogućnosti djece, kreativna sloboda, povjerenje prema djeci, Vaša osjetljivost itd. To nas je oduševilo.
Iskorištavate ljepotu okoliša kako biste organizirali prirodno učenje. Vjerujemo da ležerni život čini učenje mnogo boljim.
Raspored aktivnosti u vrtiću poštuje prirodni i biološki ritam djece, a odgajatelj je uvijek prisutan i nema trenutaka odvajanja od njegove privržene figure.
SLIČNOSTI I RAZLIKE
Organizacija vrtićkog prostora i metodologija vrlo je slična onoj u našem vrtiću, bez većih razlika.
Što se tiče razlika između dva obrazovna sustava, one koje su najviše privukle našu pozornost su broj djece, to da svaka skupina ima dva odgajatelja, miješane skupine po dobi u istoj sobi i pažnja odgajatelja na dječje potrebe za njegom, hranom i odmorom.
 ŠTO SMO NAUČILI I GDJE VIDIMO MOGUĆE PROMJENE U NAŠEM VRTIĆU
- IskoristitI zajedničke prostore. U našem slučaju, hodnik koji je vrlo širok i omogućio bi stvaranje različitih prostora.
- Mješovite grupe od 12:15 do 13:45 sati cca.
- Pružanje prirodnog materijala za kreativnu upotrebu. 
- Stvoriti kutak za odmor i opuštanje u sobi.
 Za kraj, još jednom Vam se zahvaljujemo na gostoprimstvu i planu rada, koji nam je omogućio slobodno vrijeme da uživamo u Vašoj lijepoj zemlji.
 Vraćamo se u Sevillu s velikom željom da ovo iskustvo podijelimo s našim kolegama i studentima te počnemo promovirati sve ove nove ideje s nadom da će se ostvariti. Nadamo se da ćemo se jednog dana ponovno sresti i bit će nam drago poželjeti vam dobrodošlicu u Sevilli kako bismo vam uzvratili gostoprimstvo.


 
Exif_JPEG_420
Exif_JPEG_420
Exif_JPEG_420