KAKO SE PONAŠATI U SAMOIZOLACIJI?

Poštovani roditelji!

Iako već dugo pričamo o Koronavirusu i sve već znamo, u ovom trenutku sam osjetila potrebu da Vam se obratim na ovaj način.

Svi pokušavamo, koliko je to moguće, normalno živjeti i raditi. No svakog dana ima sve više zaraženih osoba i osoba u samoizolaciji. Zato u nastavku donosim pravila kojih se moraju pridržavati osobe kojima je izrečena samoizolacija:

Ako vam je određena mjera samoizolacije, ovo su stvari kojih se obavezno morate pridržavati. Ova mjera štiti vas, ali i druge. 

1. Nije dozvoljeno izlaziti iz kuće, osim u krajnjoj nuždi.

2. Kada uđete u samoizolaciju, dužni ste se javiti izabranom liječniku obiteljske medicine. Daljnja javljanja nisu potrebna, osim ako dobijete temperaturu.

3. Mjerite tjelesnu temperaturu ujutro i navečer

4. Obratite pažnju na pojavu simptoma respiratorne infekcije (temperatura, kašalj, otežano disanje…), ali i na druge smptome (glavobolja, mučnina, proljev, povraćanje, bolovi u kostima…)

5. Redovito perite ruke sapunom  i toplom vodom

6. Redovito čistite i dezinficirajte predmete i površine u prostorijama gdje boravite

7. Redovito provjetravajte prostoriju

8. Koristite zasebnu posteljinu, ručnike i pribor za jelo

9. Osigurajte odvojenu sobu i odvojeno koristite kupaonicu

10. U slučaju potrebe za odlaskom u zdravstvenu ustanovu prethodno se javite telefonom liječniku obiteljske medicine ili nadležnom epidemiologu. 

Ukoliko se Vi i Vaše dijete osjećate dobro, slobodno izađite na svoje dvorište (ako ga imate) i igrajte se!

Napominjem da se samoizolacija određuje samo osobama koje su bile u direktnom kontaktu sa oboljelom osobom, što znači da kontakt kontakta nastavlja normalno funkcionirati uz pojačan oprez, smanjenje broja kontakata i pojačanu higijenu.

Svima želim dobro zdravlje i puno optimizma!

Zdravstvena voditeljica