PORUKE RODITELJIMA ZA POVRATAK DJECE U VRTIĆ OD 11.5.

Poštovani roditelji djece koja se vraćaju u jaslice ili vrtić,

obraćamo vam se sa željom da ukažemo na promjene s kojima će se susresti vaše dijete povratkom u vrtić, kako biste sebe i dijete mogli pripremiti na izmijenjene okolnosti boravka u vrtiću. Djeca se nadaju vratiti na staro već njima poznato mjesto i način rada, ali iako će neke stvari biti iste, morat će se suočiti i s nekim promjenama i naučiti nova pravila ponašanja. Sve to može biti uznemirujuće za mlađu djecu ili onu koja su osjetljivija na promjene. Za neku djecu trebat će vremena i strpljenja odraslih da se djeca naviknu na promijenjene okolnosti boravka u jaslicama i vrtiću. Kako bi njima i vama pomogli, donosimo vam osnovne informacije o promjenama u radu vrtića te prijedloge načina kako da ih djeca lakše podnesu.

Za razvoj osjećaja sigurnosti  kod djece, važna je rutina i stabilnost, stoga smo nastojali uvesti što manje promjena u dosadašnju dnevnu rutinu djece za boravka u vrtiću.   U odgojno-obrazovnim skupinama, bit će do desetero djece, većina djece boraviti će u istim objektima- vrtićima, iako ne u istim sobama dnevnog boravka. Svaka odgojna skupina  boravit će isključivo u jednoj sobi dnevnog boravka.

Pripremite dijete da ćete ga kod dolaska u vrtić predati njegovoj odgajateljici, koja će nositi masku na licu, ispred ulaznih vrata te da nećete moći s njim ući u garderobu. Pripremite dijete da će u skupini biti manje djece, samo dio njihovih prijatelja iz skupine i da će, u vrtićkim skupinama pazinskog matičnog vrtića, u nekim skupinama biti i djeca iz susjednih skupina (Hihotići i Bubamarci; Iskrice i Listići). Objasnite im, jednostavno i jasno, zašto u vrtiću neće biti sva djeca iz njihove skupine. Prevenirajte neka pitanja za koja pretpostavljate da će vaše dijete imati s obzirom na ove novonastale okolnosti. Također, pri odlasku iz vrtića,recite mu da ćete ga sačekati na ulazu dok ga odgajateljica ne izvede pred ulaz u zgradu.

Sobe dnevnog boravka će djelovati drugačije, s manje prisutnog materijala za igru.  Naime, po preporuci se mogu koristiti samo materijali koje je moguće oprati. Naš plan je da djeca provode najviše vremena na zraku (dvorište, livade, šuma) ili u sobi dnevnog boravka koristeći se didaktikom koja se može ručno dezinficirati ili baciti nakon upotrebe (jednokratno).  Djeca neće moći odlaziti  iz jedne sobe u drugu i družiti se sa prijateljima u susjednoj odgojno-obrazovnoj skupini.

Djeca će biti upućivana na pojačane mjere higijene, zato vas molimo, da ih već kod kuće podsjetite  na higijenske navike kojih se treba pridržavati. Naravno, na sve to će ih upućivati i njihovi odgajatelji.  Pročitajte Protokol postupanja u izmijenjenim uvjetima rada u Dječjem vrtiću Olga Ban za vrijeme epidemije Covid-19 koji je izrađen u skladu s Uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Preporukama Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Djetetu navedene informacije recite mirno i napomenite da će ga u vrtiću, bez obzira na sve navedeno, dočekati s veseljem i radošću. Napomenite mu kako je ovakav način boravka u vrtiću privremeno, poput ljetnog dežurstva. U tome vam može pomoći i prigodna slikovnica Dan kada je sve stalo.

I za kraj: kroz međusobnu podršku te zajedničkim i usklađenim djelovanjem djelatnika vrtića i vas roditelja, moći ćemo osigurati da djeca što bezbolnije prihvate nove okolnosti rada vrtića te zajedno sačuvamo zdravlje svih nas.

 

                               Stručni tim vrtića

                              Pazin, 8.svibnja 2020.