ERASMUS+ EDUKACIJA – NICOSIA, CIPAR

U sklopu Erasmus+ projekta „Iznutra prema van krenimo svi!“ odgajateljice Amelia Lušetić i Dorjana Paladin sudjelovale su na tečaju „Early Childhood Music Education“ na Cipru (Nicosia). Edukacija je trajala 5 dana (14.-18.10.2019.) te se sastojala od teoretskog i praktičnog dijela.

U teoretskom dijelu edukacije odgajateljice su obogatile i proširile postojeća znanja o utjecaju glazbe na cjelokupni djetetov razvoj. Osim toga, upoznale su se s teorijama pojedinih glazbenih pedagoga od kojih su proizašle glazbene aktivnosti koje se provode u radu s djecom rane i predškolske dobi. Konkretnije, nastojale su usvojiti sadržaje potrebne za osmišljavanje glazbenih aktivnosti. Dio teorije sastojao se od vježbi upjevavanja, tehnika disanja, upoznavanja s različitim instrumentima, izrade instrumenata od pedagoški neoblikovanih materijala, usvajanja glazbenih elemenata (tempo, dinamika, ritam, doba, visina i boja tona itd.). U završnom dijelu teorije, uz pomoć voditeljice Marie, osmislile su plan za provođenje glazbene aktivnosti u svojim skupinama.

U praktičnom dijelu imale su mogućnost vidjeti kako glazbena aktivnost zapravo izgleda. Posjetile su različite dobne skupine djece (od 4 mjeseca pa do 5 godina) u kojima su sat glazbe vodile glazbene edukatorice. Također, vidjele su i radionicu za roditelje i bebe pod vodstvom voditeljice tečaja. Posebno su uživale u svakodnevnim glazbenim igrama uz različite rekvizite (igračke/lutke, loptice, obruči, marame, perje, trake, glazbeni instrumenti-šuškalice, drveni štapići, male činele itd.).

Završni dio tečaja obilježila je svečana podjela certifikata o sudjelovanju i refleksija doživljaja same edukacije u opuštenoj i veseloj atmosferi.

Nova znanja i iskustva odgajateljice su, osim isprobavanja i primjene u vlastitim skupinama, prenijele zainteresiranim odgajateljicama kroz glazbenu radionicu. U sklopu diseminacijskih aktivnosti također će izraditi brošuru s prijedlogom glazbenih aktivnosti primjerenih djeci rane i predškolske dobi.