ERASMUS+ EDUKACIJA U SEVILLI

U sklopu projekta našeg vrtića „Svi različiti – svi važni“ financiranog putem EU programa Erasmus+, psihologinja Gordana Trošt-Lanča i odgajateljica Lorena Matković sudjelovale su, zajedno s učiteljicama iz Njemačke i Poljske, na tečaju „All children are special“ u organizaciji  iDevelop teacher training održanom u Sevilli od 24.9. do 28.9.2018. Polaznice su imale priliku naučiti kako zadovoljiti i poticati potrebu za učenjem kod djece na pozitivan i učinkovit način.

„Svi smo mi posebni, a inkluzija treba biti usmjerena na promjene kod pojedinaca i u sustavu kako bi dotakla sve te različitosti.“ glavna je poruka ovog tečaja. Umjesto usmjerenosti na ono što pojedino dijete NE MOŽE radi svojih posebnih potreba bolje je usmjeriti se ono što dijete MOŽE i zajedno s njim slaviti svaki napredak te na ono što učitelji, odgajatelji, vrtić, škola ili zajednica MOGU učiniti kako bi SVIMA u odgojno-obrazovnom procesu osigurali dobre uvjete za učenje.

Završetkom ovog tečaja sudionice su postale svjesnije utjecaja učitelja/odgajatelja na intelektualni razvoj i život djece s teškoćama u razvoju te mogu učinkovito podržavati proces razvoja djeteta, poboljšati komunikacijske vještine i proces izgradnje odnosa između djeteta s teškoćama u razvoju i ostale djece te pomoći djeci s njihovim emocionalnim i fizičkim problemima. Naučile su kako deblokirati obrasce razmišljanja koje svakodnevno koristimo te kako analizirati probleme da bi maksimizirale svoj pozitivni utjecaj na poboljšanje ili rješavanje situacije. Osim toga, naučile su i kako poboljšati odnos s obiteljima djece s teškoćama u razvoju s ciljem bolje suradnje.

Tijekom ove pedagoške godine sudionice će kroz aktivnosti planirane projektom osigurati da dobiveno znanje prenesu zainteresiranima unutar i izvan ustanove kako bi proširile utjecaj projekta te time utjecale i na prepoznavanje postignuća kod roditelja i u lokalnoj zajednici.