RAČUNANJE JE IN

Od siječnja do lipnja 2016.g. zajedno s Udrugom „Hoću-Mogu“ iz Pazina koja okuplja roditelje djece s teškoćama u razvoju sudjelujemo u projektu „Računanje je in!“ a uz financijsku potporu Zaklade za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva kroz projekt Fond gradova i općina.

U sklopu projekta održano je nekoliko aktivnosti: nabavili smo edukativni didaktički materijal Numicon pomoću kojeg djeca lakše usvajaju matematičke pojmove i osnovne računske operacije: set od 80 oblika- u boji, set od 80 oblika- sivi, male, srednje i velike brojevne crte, vagu te velike spužvaste oblike Numicona.

Organizirali smo edukaciju za odgajatelje o korištenju Numicona, proveli aktivnosti sa spomenutim materijalom u svim odgojno-obrazovnim skupinama našeg vrtića, te završavamo 10. Lipnja, predavanjem za odgajatelje i roditelje „Kako naučiti tu tešku matematiku?“ koje će održati Dinka Vuković, predsjednica Hrvatske zajednice za Down sindrom.

Numicon predstavlja multisenzorni pristup učenju matematike, koji pomaže djeci da manipuliranjem, promatranjem, istraživanjem uzoraka, uspoređivanjem, stvaraju veze između broja i oblika, vrlo jasno razlikuju parne i neparne brojeve, zbrajaju, oduzimaju, množe i dijele, usvajaju „matematičke“ pojmove: više od, manje od, teže, lakše…

Razvila ga je ekipa znanstvenika sa Sveučilišta Oxford u Velikoj Britaniji kako bi djeci olakšala usvajanje odn. shvaćanje apstraktnih matematičkih pojmova (od brojeva do osnovnih računskih operacija).

Numicon je namijenjen djeci od rane dobi na dalje, podatan za djecu s teškoćama u razvoju (uključujući vizualne i motoričke teškoće), te za individualni i grupni rad. Edukativni didaktički materijal Numicon ostaje u trajnom vlasništvu vrtića na raspolaganju djeci i odgajateljicama.

zadnji plakat