Razvoj vještina opismenjavanja – zbirka aktivnosti

Odgajateljice Sandra Vlahov i Paula Zović u rujnu 2022. godine sudjelovale su na strukturiranom tečaju „Talk: a laboratory for preschool to develop pupils` language skills“ u organizaciji institucije Progetto crescere u Reggio Emiliji, u sklopu Erasmus+ projekta „Jačanje ustanove i pojedinca za sudjelovanje u Europskom prostoru odgoja i obrazovanja“.

Tom prilikom predstavljen im je vodič za odgajatelje/učitelje, ali i roditelje. Vodič sadrži primjere različitih igara i aktivnosti koje su podijeljene u sedam područja:  opisni govor, čitanje i pričanje priča, fonologija, socio-emocionalne vještine i govor, igre za poticanje razvoja govora, pisanje/crtanje/fine motoričke vještine i sviranje. Veći dio edukacije odnosio se na isticanju važnosti upravo tih sedam područja u razvoju djeteta. Stoga su odgajateljice učile i proširivale postojeće znanje, isprobavale aktivnosti i igre iz vodiča, pronalazile nove ideje i mogućnosti, te promišljale o vlastitoj praksi.

Kao rezultat sudjelovanja na tom tečaju, odgajateljice su pripremile zbirku aktivnosti za razvoj vještina opismenjavanja djece rane i predškolske dobi, a koju možete preuzeti OVDJE.

O navedenoj temi održale su izlaganje na 12. stručnom skupu predškolskih ustanova Istarske županije, održanom u Puli 20.3.2024.