Odgojiteljica Matea Debeljuh dobitnica priznanja Medijski Sokrat

Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu ususret Svjetskog dana učitelja, 4. listopada dodjeljuje nagradu „Medijski Sokrat“. Na ovaj način nagrađuju i slave rad odgojno-obrazovnih djelatnika, koji se u području medijske pismenosti trude utjecati na odgovoran odnos djece i mladih prema medijima.

Odgojiteljica Dječjeg vrtića “Olga Ban” Pazin Matea Debeljuh dobitnica je priznanja za ulazak u uži izbor, među 3 najbolja učitelja medijske pismenosti RH u kategoriji Predškolski odgoj.

Tijekom pedagoške godine 2021./2022. Matea i njezina kolegica Milica Kukić započele su s aktivnostima u području medijske pismenosti u svrhu boljeg uključivanja dječaka u socijalne interakcije s drugom djecom. Odgajateljice su se neformalno i informalno obrazovale kako bi stekle što veća znanja u području medijske pismenosti. Tijekom travnja 2022. odgajateljica Matea Debeljuh predstavila je projekt „Medijska pismenost u Zebricama“ na regionalnoj smotri projekata Nacionalnog programa odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo. Projekt je izabran kao jedan od dva najbolja projekta iz tri županije (Istarska, Primorsko-goranska i Ličko-senjska) koji je predstavio naše tri županije na državnoj smotri.  U sklopu manifestacije 5. Dani medijske pismenosti 2022, 4 odgojiteljice Dječjeg vrtića “Olga Ban” Pazin (među kojima i Matea), područnog odjeljenja Sv. Petar u Šumi, održale su, 12.5.2022., predavanje MEDIJSKA PISMENOST U DJEČJEM VRTIĆU “OLGA BAN” PAZIN za studente ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta u Puli.  Osim navedenog, u sklopu odobrenog KA122 Erasmus+ projekta „Jačanje ustanove i pojedinca za sudjelovanje u Europskom prostoru odgoja i obrazovanja“, odgajateljice Matea Debeljuh i Dina Brajković sudjelovale su na edukaciji „Photo and Video Making in your Classroom: the Educational Power of Multimedia“ u Amsterdamu od 15. do 20. kolovoza 2022. Tijekom pedagoške godine 2022./2023. odgajateljice Matea Debeljuh i Dina Brajković održale su edukaciju za odgajatelje na temu „Montiranje videozapisa“ u sklopu koje odgajateljice izrađuju dva Filmora tutoriala: „Kako napraviti videozapis za roditelje“ i „Kako promijeniti pozadinu videa“. Tijekom svibnja 2023. godine odgajateljica Matea je projekt iz područja medijske pismenosti predstavila na 11. stručnom skupu predškolskih ustanova Istarske županije. Na stručnom se skupu poseban naglasak stavljao na mentalno zdravlje djece i mladih, a odgajateljica je govorila o mentalnom zdravlju u medijskom okruženju.

Svojim je radom, Matea Debeljuh, doprinijela i nastavlja doprinositi razvoju medijske pismenosti kod djece, odgajatelja i roditelja te zaslužila priznanje Medijski Sokrat.

,,Medijski Sokrat” simbolizira jedinstvene pojedince kao i institucije koji predano rade u području medijske pismenosti. I sam je Sokrat bio učitelj koji je posebnom metodom –majeutikom – to jest metodom postavljanja pitanja svoje učenike poticao da kritički razmišljaju o raznim temama. Isto tako, u današnje vrijeme velik je broj učitelja i drugih odgojno- obrazovnih djelatnika koji svoje učenike potiču svoje učenike da kritički razmišljaju o temama kojima su izloženi u medijima.