ERASMUS+ EDUKACIJA, PALERMO, ITALIJA

U sklopu Erasmus + projekta „Jačanje ustanove i pojedinca za sudjelovanje u Europskom prostoru odgoja i obrazovanja”, odgojiteljice Martina Košeto Kišić i Isabella Matić  imale su priliku sudjelovati na tečaju pod nazivom „Handling stress and avoiding burnout“. Edukacija se održala u Palermu u periodu od 10. do 14.travnja 2023. svaki dan u trajanju od 4 i pol sata.

U edukaciju su se uključila 42 polaznika koji su podijeljeni u 2 grupe zbog što kvalitetnije prezentacije i obrade tematike. Polaznici su bili iz Grčke, Španjolske, Njemačke, Francuske, Norveške, Švedske, Velike Britanije, Litve, Estonije, Slovenije i Hrvatske, a bili su različitih  zanimanja, od ekonomista, tajnika, psihologa, građevinara, učitelja te dvije odgajateljice (iz DV Olga Ban Pazin)

U prvoj grupi je voditelj bio edukacijski trener Carmelo Pollichino kojem je Palermo rodni grad, a ujedno je i voditelj organizacije za suzbijanje mafije u Italiji. S obzirom na njegov stresni posao mogao je usporediti teoriju i praksu na svom osobnom primjeru.

Glavni ciljevi edukacije bili su suočavanje sa stresom i stanjima koja se zbog njega reflektiraju na zdravstveno stanje, poticanje produktivnosti na poslu, osvještavanje sebe kao jedinstvene osobe koja ima drugačije metode suočavanja sa stresom- korištenje kreativnosti za rješavanje problema i učenje kako se nositi sa stresom i izbjeći profesionalno izgaranje

Metodologija treninga temeljila se na kombinaciji tri važna elementa: pružanje potrebnog znanja (teorija), korištenje alata za obuku, kao što su studije slučaja, video zapisi, igre, animacije i vježbe (praksa – praktično iskustvo) te refleksija naučenog.

Tijekom edukacije poticalo se razvijanje različitih kompetencija kao što su izražavanje na engleskom jeziku, poticanje samosvijesti, poticanje samopouzdanja, poticanje rada u timu ili u većim grupama, suradnja, tolerancija i jednakost.

U popodnevnim satima odgojiteljice su imale vremena istražiti ljepote grada Palerma te kušati hranu tipičnu za Siciliju, družiti se s polaznicima tečaja te saznati nešto o njihovoj zemlji te sklopiti nove suradnje pa čak i prijateljstva. U srijedu nakon edukacije voditelji su preporučili posjet vlakom gradu Cefalù te su polaznici koji su ih poslušali taj dan uživali na toplih 29 °C. Na dan završetka edukacije odgojiteljice su posjetile prekrasan grad u podnožju Etne, Cataniju.

Odgojateljice su ovim putovanjem dobile mnogo prekrasnih iskustava, novih znanja koje mogu upotrijebiti na rad na sebi, prenijeti kolegicama (edukacija se planira za listopad), a djeca iz njihove skupine Zečići su kroz projekt „Putujemo Europom“ upoznala mjesta koja su posjetile sve naše odgajateljice u Erasmus + programu – kroz igre, fotografije, enciklopedije, glazbu.