Zujalice planinarile na Žbevnicu

Najzapadniji hrvatski tisućnjak – Žbevnica, u petak, 26.5.2023., ugostio je djecu iz skupine Zujalice, koja su se zajedno s odgojiteljicama, asistenticom, pedagoginjom uputili na pravo pravcato planinarenje.

U pomoć su im priskočile i licencirane vodičkinje iz Planinarskog društva „Pazinka“ Patricija Jedrejčić i Sonja Levak, koje su im ukratko predstavile osnove planinarstva, podučile što predstavljau planinarske markacije, čemu služi planinarski dnevnik i upisna knjiga.

Cilj ovog planinarenja je bio potaknuti brigu i svijest o prirodi oko njih, upoznavanje biljne i životinjske raznolikosti Ćićarije, te naučiti pravila kretanja u prirodi na ovom prirodnom „krovu“ Istre.

Mališane je u ovom lijepom sunčanom danu dočekao Danijel Maglica, predsjednik HPD Planik i ugostio ih u Planinarskom domu podno Žbevnice gdje su djeca i odspavala 2 sata popodnevnog odmora te skuhala čaj od majčine dušice koji su putem nabrali.

Na putu su vidjeli mnoštvo prekrasnih leptira i raznih kukaca te jednog predivnog zelembaća koji je odmarao na proljetnom suncu.

O ovom posjetu pisalo se u na stranicama Istarskog planinarskog saveza: https://ips.hr/pjesacenje-sa-odgojnom-skupinom-zujalice-iz-dv-olga-ban-pazin-zbevnica-2023/