ERASMUS+ EDUKACIJA: BARCELONA, ŠPANJOLSKA

U sklopu Erasmus + projekta „Jačanje ustanove i pojedinca za sudjelovanje u Europskom prostoru odgoja i obrazovanja”, odgojiteljice Antonela Bašić i Voglja Hodžaj imale su priliku sudjelovati na tečaju pod nazivom „Emotional intelligence: indentify, harness and manage emotions“. Edukacija se održala u Barceloni u periodu od 06. do 10. ožujka 2023.

Na edukaciji je sudjelovalo 28 polaznika iz Litve, Poljske, Grčke, Portugala, Njemačke, Velike Britanije i Hrvatske.  Sudionici su bili različitih zanimanja: socijalni radnici, psiholozi, učitelji, profesori na sveučilištima, menadžeri različitih tvrtki, odgojitelji i  sociolozi. Ciljevi edukacije bili su razumjeti važnost emocionalne inteligencije u modernom obrazovanju i radnom okruženju, usvojiti metode za izbjegavanje i rješavanje sukoba korištenjem vještina socijalnog i emocionalnog učenja, razumijevanje odnosa između misli i emocija te naučiti upravljati vlastitim emocijama i emocijama drugih. Tijekom cijele edukacije isticala se vrijednost emocionalne inteligencije pojedinca u interakciji s ostalim ljudima koji ga okružuju.

Voditeljica edukacije bila je iskusna edukatorica iz ovog područja koja je primjerima iz prakse prenijela znanje o emocionalnoj inteligenciji, pokazala je puno razumijevanja za poteškoće i izazove s kojima se svakodnevno susreće svaki sudionik edukacije u svom poslovnom ili privatnom okruženju. Edukacija se sastojala od teoretskih predavanja, interaktivnih vježbi, pisanih zadataka, rada u malim grupama, vježbi, igre uloga, a na kraju svake vježbe slijedila je diskusija i povratna informacija na zadanu temu.

Po završetku tečaja odgajateljice su stekle nova znanja i kompetencije važne za daljnji rad i unaprjeđenje odgojno-obrazovnog prakse u dječjem vrtiću, bolje razumijevanje emocionalne inteligencije te su spoznale koliko je emocionalna inteligencija važna za uspostavljanje boljeg odnosa s kolegama, roditeljima i djecom.

Svaki dan nakon edukacije imale su dovoljno slobodnog vremena za razgledavanje i istraživanje prekrasne Barcelone. Grad koji je poseban po svojoj inspirativnoj arhitekturi, srdačnim stanovnicima i odličnoj gastronomskoj ponudi. Posjet kultnim središnjicama kao što su Park Güell, bazilici Sagrada familia, Casa Mila, La Pedrera, muzeju Pabla Picassa, šetnja ulicom La Rambla, gotičkom četvrti, obilasci Slavoluka pobjede, španjolskog trga i stadiona Camp Noua te pješačenje na brdo Tibidabo i brdo Montjüick ovu su edukaciju učinili nezaboravnim iskustvom.

Svoje prvo Erasmus iskustvo prezentirati će na ogajateljskom vijeću, a znanje i vještine koje su stekle prenijeti će na radionici svim zainteresiranim odgojiteljicama i stručnim suradnicama.