ERASMUS+ EDUKACIJA: FIRENZE, ITALY

Odgojiteljice Irena Debeljuh Baf i Dajana Salopek Aničić su u sklopu projekta Erasmus+ “Jačanje Ustanove i pojedinca za sudjelovanje u Europskom prostoru odgoja i obrazovanja” bile sudionice tečaja pod nazivom “Happy schools: positive education fof Well-Being and life skills development”. Tečaj se održavao u Firenzi u Europass Teacher Academy od 24. – 29.10.2022.

Predavanja su se održavala na engleskom jeziku svakim danom od 9,00 do 14,00 sati dok su posljednji dan svi sudionici proveli u Sieni na zajedničkom izletu. Ciljevi tečaja bili su upoznavanje s mindfullnessom, usmjeravanje pažnje na sadašnje trenutke, opuštanje, postizanje ciljeva, rad na sebi, promicanje dobrobiti i upoznavanje s osnovama pozitivne psihologije. Sve se to usvajalo kroz mnogo mnogo, komunikacije, interakcije, individualnih obrazaca koje smo ispunjavali u svrhu samoprocjene te zajedničkih igara koje su bile usmjerene na međusobno upoznavanje sudionika i razvoju grupne povezanosti.

Bilo je vrlo dinamično i zahtjevno, ali isto tako zanimljivo, zabavno, novo i začinjeno s puno smijeha. Tečaj pruža iskustvo od velikog značaja u profesionalnom razvoju odgajatelja, ali prije svega ga osnažuje na osobnom planu u razvoju govorno jezičnih i socijalnih kompetencija. Na tečaju je sudjelovalo 10 polaznika, nastavnika i profesora iz osnovnih i srednjih škola iz Francuske, Latvije, Mađarske, Češke i Španjolske te naše odgajateljice iz Hrvatske.

U kratkom predstavljanju i izlaganju odgajateljice su imale priliku predstaviti svoj rad s djecom, ustanovu iz koje dolaze te naš grad i zemlju. Uz predstavljanje sebe i ustanove imale su priliku s ostalim sudionicima međusobno usporediti svoju praksu, način rada, uvjete i druge specifičnosti.  

Slobodno vrijeme provodile su u obilasku znamenitosti, kojih je u Firenzi pregršt, kušanju firentinskih specijaliteta i degustaciji lokalnih pića za koje su i na samom tečaju dobile mnogo preporuka. Predavačica Layla Dari prvi je dan tečaja u fokus stavila sve ono najbitnije što treba u Firenzi posjetiti,  probati i doživjeti što je i jedan od ciljeva Erasmusa. Bili su odlični domaćini! Svoje prvo i fantastično europsko iskustvo podijeliti će sa odgajateljicama u svibnju na radionici pa svi koji žele mogu se pridružiti.

Svi su dobrodošli!