ERASMUS+ EDUKACIJA: TENERIFE, ŠPANJOLSKA

U sklopu Erasmus+ projekta “Jačanje ustanove i pojednica za sudjelovanje u Europskom prostoru odgoja i obrazovanja” odgajateljice Amelia Lušetić i Helena Koraca sudjelovale su na tečaju zanimljivog naziva “Enough Theory, Let’s Play! Fun Games for Developing the Whole Child” u periodu od 14. do 19. studenog 2022. godine. Tečaj je održan na jezičnom kampusu na sunčanim Tenerifima.

Na tečaju su odgajateljice imale priliku istraživati i iskustveno učiti kako upotrijebiti igre u svrhu poboljšanja samoizražavanja djece i odraslih, kao i istraživati ekspresiju njihovog kognitivnog, emocionalnog i socijalnog razvoja. Igre su bile usmjerene i međusobnom upoznavanju sudionika te razvoju grupne povezanosti.

Na edukaciji je sudjelovalo ukupno 11 sudionika i to iz Norveške, Danske, Njemačke, Češke i Hrvatske (od čega je bilo devet učitelja/učiteljica, dok su naše odgajateljice bile jedine predstavnice predškolskog odgoja i obrazovanja). Svi su sudionici imali priliku predstaviti svoj rad sa djecom i svoju zemlju te na taj način međusobno usporediti vlastitu odgojno-obrazovnu praksu kao i neke specifičnosti zemalja iz kojih dolaze. Uz edukacije na kampusu, odgajateljice su se posebno oduševile outdoor edukacijama gdje su istovremeno stjecale nova znanja i zanimljiva iskustva istražujući prirodne ljepote i znamenitosti Tenerifa poput plaže Las Teresitas sa finim zlatnim pijeskom uvezenim iz Sahare, parka prirode Anaga i nacionalnog parka Teide.

Edukacija je odgajateljicama pružila iskustvo koje im je od velikog značaja u profesionalnom razvoju, ali i u onom osobnom apektu vezano uz osnaživanja i razvoj govorno-jezičnih i socijalnih kompetencija. Stečeno će znanje u budućnosti koristiti u svojoj svakodnevnoj praksi, u radu sa djecom, roditeljima i kolegicama, a naučene igre i tehnike rado će podijeliti sa kolegicama na internoj edukaciji.