JOB SHADOWING – VALENCIA, ŠPANJOLSKA

Tijekom 5 sunčanih dana listopada 2022., u sklopu ERASMUS + projekta pod nazivom

Jačanje ustanove i pojedinca za sudjelovanje u Europskom prostoru odgoja i obrazovanja,

ravnateljica pazinskog vrtića prof. Vesna Rusijan pratila je rad  Dječjeg vrtića Principe Valiente u Valenciji, Španjolska. Bio je to uzvratni posjet kolegi Antoniju Perezu, odgajatelju i edukatoru u vrtićima Valencije, koji je u pazinskom vrtiću bio u job shadowingu pet dana tijekom prosinca 2021.

U  vrtiću Principe Valiente upoznala je inspirativan rad Antonija i njegovih kolegica na otvorenom prostoru vrtića (velika natkrivena terasa i prostrano dvorište) te njihovu kreativnost u programima dramskih igara s djecom u za to izdvojenom i pripremljenom prostoru. Posebno zanimljivom i pedagoški opravdanom doživjela je otvorenost vrtića prema roditeljima i članovima šire obitelji iz kojih dolaze djeca polaznici njihovog vrtića. Po povratku, postavila je pitanje primjenljivosti takvog modela suradnje s obiteljima u našoj kulturi ustanove.

Osim tog vrtića imala je priliku posjetiti još dva vrtića u Valenciji, od kojih je jedan bio u modernom, bogatom dijelu grada i jedan uz obalu Sredozemnog mora. Kao i u Hrvatskoj, tako i u Španjolskoj, vidljiva je međusobna različitost pojedinih predškolskih ustanova, koja ovisi o materijalnim uvjetima u kojima rade te o preferiranim pedagoškim koncepcijama koje se u pojedinoj ustanovi provode. Zajedničko promatranje rada s djecom u ranoj dobi (1 do 3 godine), u periodu prilagodbe djece na život u ustanovi, omogućilo je neposrednu refleksiju i raspravu s  kolegama iz tamošnjih vrtića o različitim pristupima u radu s djecom i njihovim roditeljima u tom zahtjevnom periodu njihovog života.

U istome španjolskom gradu bilo je zanimljivo upoznati ustanove u kojima dominiraju različite vrijednosti: u jednoj potreba za sigurnosti i zaštitom djece, a u drugoj potreba za slobodom i samostalnošću djece. Prostora za učenje i promišljanje na primjerima prakse vrtića iz ovoga grada bilo je mnogo!