ERASMUS+ EDUKACIJA – REGGIO EMILIA, ITALIA

U sklopu odobrenog projekta „Jačanje ustanove i pojedinca za sudjelovanje u Europskom prostoru odgoja i obrazovanja“, odgajateljice Sandra Vlahov i Paula Zović sudjelovale su na edukaciji u organizaciji institucije Progetto crescere „Talk: a laboratory for preschool to develop pupils` language skills“. Edukacija je bila organizirana u pet susreta po četiri sata, a trajala je od ponedjeljka 26.09.2022. do petka 30.09.2022. Osim njih, u edukaciji su sudjelovale još dvije sudionice iz obližnjih mjesta, Bologne i Parme.

Odgajateljicama je predstavljen rad same institucije u kojoj se odvijala edukacija (Progetto Crescere), začetak i provedba EU projekta u suradnji sa sveučilištem u Bologni, Belgijom, Poljskom i Rumunjskom, te rezultati projekta. Predstavljen im je vodič za odgajatelje/učitelje, ali i roditelje koji je produkt gore spomenutog EU projekta. Vodič sadrži primjere različitih igara i aktivnosti koje su podijeljene u sedam područja:  opisni govor, čitanje i pričanje priča, fonologija, socio-emocionalne vještine i govor, igre za poticanje razvoja govora, pisanje/crtanje/fine motoričke vještine i sviranje. Veći dio edukacije odnosio se na isticanju važnosti upravo tih sedam područja u razvoju djeteta. Stoga su odgajateljice učile i proširivale postojeće znanje, isprobavale aktivnosti i igre iz vodiča, pronalazile nove ideje i mogućnosti, te promišljale o vlastitoj praksi. Odgajateljicama je predstavljena i kompjuterska igra koja je također rezultat EU projekta, a koju su odgajateljice pokušale prenamijeniti za djecu hrvatskog govornog područja.

Odgajateljice su dobile priliku posjetiti i Reggio Children Loris Malaguzzi international centar u kojem se susreću različite ideje, rješenja i mogućnosti, a sve potaknuto Reggio pedagogijom. Centar je bogat raznovrsnim materijalom i dječjim radovima. Materijali su pomno birani, te je uloženo puno truda u njihovo sortiranje i prezentaciju. U centru se nalaze likovni, svjetlosni, snimateljski ateljei i slične prostorije koje potiču na kreativnost, suradnju i razmjenu ideja.