ERASMUS+ EDUKACIJA – REYJKAVIK, ISLAND

U sklopu Erasmus+ projekta „Jačanje ustanove i pojedinca za sudjelovanje u Europskom prostoru odgoja i obrazovanja“ pedagoginja Doris Velan i odgajateljica Lucija Jedrejčić sudjelovale su na tečaju „Smart Teachers Play more: Outdoors and Mindfulness“ na Islandu (Reyjkavik). Edukacija je trajala 7 dana, od 7.-13.8.2022. te se sastojala od puno praktičnih aktivnosti i malo teorije kako bi sudionici mogli što bolje shvatiti metodologiju Play To Learn More!

Pristup SMART TEACHERS PLAY MORE (STPM) nadahnut je sportom, pripovijedanjem priča i aktivnostima usmjerenim na svjesnost (mindfulness). Potiče multimodalno učenje koje između ostalog uključuje vizualne i auditivne elemente, čitanje i pisanje te kinestetičke stilove učenja. To je holistička metoda podučavanja koja je namijenjena učenicima u dobi između 2 i 12 godina. Kao holistički pristup, omogućuje učenicima da rade na kognitivnim, fizičkim i socijalnim kompetencijama istovremeno.

Na edukaciji je, uz naše djelatnice, sudjelovalo još 15 sudionika iz Njemačke, Francuske, Španjolske, Mađarske i Češke, a u više navrata su imale priliku surađivati i s članovima drugih tečajeva koji su se održavali u isto vrijeme u sklopu iste organizacije. Bila je to dobra prilika za umrežavanje, razmjenu iskustava iz prakse te planiranje nekih drugih projekata, mobilnosti i sličnih aktivnosti.

Sudionice su imale priliku posjetiti jedan vrtić i školu, saznati sve osobitosti islandskog odgojno-obrazovnog sustava od vrtića do fakulteta, upoznati islandsku kulturu kupanja u bazenima s toplom vodom te su imale i nevjerojatnu sreću da je baš u to vrijeme eruptirao jedan vulkan (koji nije ugrožavao ništa i nikoga) pa su imale priliku doživjeti svu silinu i ljepotu prirode uživo.

Nova znanja i iskustva odgajateljice će, osim isprobavanja i primjene u vlastitim skupinama, prenijeti zainteresiranim odgajateljicama kroz jednu ili više radionica na kojima će i konkretnim pisanim materijalima (vježbama i igrama) obogatiti njihov rad.

Također, obogatile su Europski kovčežić islandskim slikovnicama od Yula lads – Božićnim momcima koje će pričati djeci pred Božić, uz pomoć malog trola kojeg su donijele, a pričati će im i o kitovima, puffinima, tuljanima, gejzirima, ledenjacima i vulkanima koje su tamo vidjele, a djeca će moći doživjeti dio toga istražujući okamenjenu lavu, vulkanske stijene i pijesak s crne vulkanske plaže. Priču će upotpuniti fotografijama i video uradcima koje su tamo snimile. Jedan od poticaja koji će biti ponuđen djeci je europski kovčežić obogaćen slikovnicama o Islandskim Yule lads-ima koji posjećuju djecu uoči Božića i malenim trolom koji je također karakterističan lik islandskih narodnih bajki i mitologije. Vulkanskim kamenčićima, crnim pijeskom s islandskih plaža, videima i fotografijama puffina, kitova, tuljana, vulkana, gejzira, ledenjaka i slapova djeci će se približiti vrlo zanimljiva i raznolika islandska  priroda, a možda i potaknuti daljnje istraživanje ovog neobičnog otoka.