KAKO PRUŽITI PODRŠKU DJECI TIJEKOM EPIDEMIJE KORONAVIRUSA?

Dragi roditelji, skrbnici, odgajatelji i ostali odrasli,

trenutno se suočavamo s epidemijom koronavirusa koji, za neke skupine osoba, može biti opasan po život. Radi toga smo suočeni s povišenim osjećajem nesigurnosti i straha za budućnost. Odrasle osobe imaju razvijene načine nošenja sa svojim strahovima, od umanjivanja prijetnje “to je isto kao i obična grupa”, preko slušanja uputa stručnjaka i znanstvenika pa do vrlo temeljitih priprema za slučaj da moraju provesti duže vrijeme zatvoreni u kući. Djeca još uče prepoznavati svoje osjećaje i upravljati njima, a njihov doživljaj i nošenje sa situacijom uvelike ovisi o tome hoće li im odrasli i na koji način objasniti što se događa.

Suprotno čestom vjerovanju odraslih kako „djeca ništa ne razumiju“ ona vrlo brzo prepoznaju kada se nešto ozbiljno događa u njihovoj okolini. Djeca će osjetiti da su njihovi roditelji i druge bliske osobe uznemireni, čuti će neke informacije na televiziji koje ne razumiju, čuti će odrasle kako zabrinuto komentiraju ili razgovaraju te će na temelju toga stvoriti vlastitu sliku toga što se događa. Najčešće, obzirom da mogu imati bujnu maštu i imaju drugačije poimanje svijeta, slika koju stvore će biti puno gora i opasnija od stvarnosti, primjerice da je osoba umrla, da su oni ti koji su na neki način odgovorni za bolest osobe i sl..
Stoga je izuzetno važno pojasniti im situaciju na način prikladan njihovoj dobi. U uputama koje možete pronaći na poveznici, psihoterapeutkinje za djecu, mlade i obitelj daju neke ideje kako odrasli iz bliske okoline djece mogu djeci pomoći da se nose sa stresnom situacijom:

Kako djeci objasniti epidemiju koronavirusa?

Kako od petka u Istri ne rade škole i vrtići, mnogi će se roditelji i djeca naći u situaciji da će na jednom novom emocionalnom ali i organizacionom nivou osjetiti trenutačnu društvenu krizu proizašlu širenjem COVID-19 virusa u Europi. Ovo je normalno i očekivano i trebat će koji dan da se svi prilagode novonastalim okolnostima.

Psiholozi Zagrebačkog psihološkog društva pripremili su smjernice za roditelje o tome kako pružiti podršku djeci u periodu zdravstvene krize pa na sljedećoj poveznici možete pročitati njihov tekst i saznati kako objasniti djeci zašto pojačano pazimo na higijenu,  kako razgovarati s djecom o osjećajima umjesto da ih prikrivamo te kako odgovorno konzumirati medije:

 

KAKO PRUŽITI PODRŠKU DJECI U PERIODU ZDRAVSTVENE KRIZE

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja ili potrebu za podrškom, možete mi se slobodno obratiti putem e-maila ili mobilnog telefona.

Gordana Trošt-Lanča, psihologinja

psiholog@vrtic-olgaban-pazin.hr

099 2280103

*tekstovi preuzeti sa mrežnih stranica Društva za psihološku pomoć te Zagrebačkog psihološkog društva