ERASMUS + Study Visit: „Enhancing Early Childhood Education and Care“ (ECEC) – VALENCIA, Španjolska

Dana 10.12.2019.  započela je aktivnost transnacionalne suradnje u sklopu Erasmus + programa u Valenciji koja je trajala do 13.12.2019. Na studijskom posjetu sudjelovalo je 24 sudionika iz 12 zemalja, a iz naše ustanove sudjelovala je odgajateljica Dina Brajković.  Projekt se sastojao od četiri posjeta odgojno – obrazovnim ustanovama. Tri su se ustanove nalazile u samom centru Valencije, dok se jedna ustanova nalazila u ruralnom predjelu Valencije (Quart de les Valls), udaljene oko 20km od samog centra.

Sudionici su pobliže upoznali obrazovni sustav autonomne pokrajine Valencije, a pritom su imali priliku direktno razgovarati s ravnateljima i odgajateljima svih posjećenih škola. Odgajateljica se upoznala s metodama rada dječjih vrtića u kojima se implementiraju načela alternativne pedagoške koncepcije Reggio pedagogije.

Dijete je uvijek u fokusu, u centru zbivanja.

         

Dijete samostalno odabire aktivnosti u kojima će boraviti, s kime će ući u interakciju i koliko će u njoj ostati. Odgajatelj dijete prati, dokumentira procese učenja i djetetu nudi sadržaje za koje procjenjuje da će povećati njegovu koncentraciju i fokus.  

Prostorno okruženje razlikuje se od ustanove do ustanove, no ravnatelj Dječjeg vrtića „CEIP Principe Valiente“ stavlja veliki naglasak upravo na dobru organizaciju u kontekstu stvaranja povoljnih uvjeta za učenje, rast i razvoj.

         

Odgajateljica je upoznala inovativne ideje koje će primijeniti u ustanovi u kojoj radi, a stečeno će znanje i razmjenu iskustva s drugim članovima odgojno – obrazovne zajednice iz drugih zemalja, podijeliti s odgajateljima iz svoje ustanove na odgajateljskom vijeću. Također će na zajednici učenja „Alternativne pedagoške koncepcije“ prezentirati posjećene vrtiće Valencije s naglaskom na učenje bazirano na Reggio koncepciji.