EXPLORING THE WONDERS OF SCIENCE AND NATURE

Pedagoginja Maja Obućina sudjelovala je na aktivnosti transnacionalne suradnje “Erasmus+ TCA contact seminar for Early Childhood Education and Care: Exploring the wonders of science and nature”. Kontaktni seminar održao se u Turkuu u Finskoj od 29. rujna do 2. listopada 2019.  Na aktivnosti je sudjelovalo 60 sudionika iz različitih europskih zemalja koji rade u ustanovama za rani i predškolski odgoj i obrazovanje, razrednoj nastavi te predstavnici europskih Nacionalnih Agencija odgovornih za provedbu Erasmus+ projekata.

Tijekom seminara održana su predavanja na temu poticanja dječje znatiželje za istraživanje znanosti i prirode te povezanosti djece i tehnologije. Naglasak je bio na prezentaciji Erasmus+ programa i različitim mogućnostima koje se nude u sklopu programa, planiranju i pisanju projektnih prijedloga te evaluaciji istih. Prezentirani su primjeri kvalitetnih projekata te mogućnosti koje nudi portal eTwinning. Održane su prezentacije o finskom obrazovnom sustavu s naglaskom na rani i predškolski odgoj i obrazovanje, a organiziran je i posjet finskim vrtićima. Prilikom posjeta sudionici su imali priliku vidjeti odgojne skupine i razgovarati s djelatnicima.

Važan dio seminara bio je grupni rad u sklopu kojeg su sudionici radili na konkretnim projektnim idejama sukladno zajedničkim interesima. Pedagoginja je uspostavila suradnju s predstavnicima Estonije, Latvije, Litve, Poljske i Finske te se u budućnosti planiraju različite suradnje (job shadowing aktivnosti, partnerstva, eTwinning projekti…). Nova znanja i ideje pedagoginja će prenijeti odgajateljima putem predavanja i interesnih grupa.