Roditelji, pazite na mliječne zubiće!

 

Vrlo je važno mliječne zube očuvati zdravima da bi novi zubi niknuli u čistu i zdravu usnu šupljinu, da ne izrastu pokvareni… Uvijek se pitam zašto se djeci na dar daju čokolade i grickalice? Zašto im se umjesto slatkoga ne ponudi voće, veli dr. Vesna Cvetković, specijalistica dječje stomatologije

 

Zdravlje i njega mliječnih zuba djece u današnjem je zdravstvenom sustavu ostavljena prvenstveno na brigu roditeljima. Stomatoloških sistematskih pregleda u dječjoj dobi nema pa hoće li dječji zubi biti i ostati zdravi ovisi prije svega o roditeljima i njihovoj odlučnosti da oralnom zdravlju svoga djeteta posvete veliku pažnju. Zašto je nužno već u najranijoj dobi stvoriti svijest o važnosti oralnog zdravlja, kako izabrati doktora oralne medicine te o drugim temama razgovarali smo s dr. Vesnom Cvetković, dugogodišnjom pulskom specijalisticom dječje stomatologije.

 

– Zašto je važno dovesti dijete kod stomatologa još dok su mu svi zubići zdravi?

– Prilikom prvog posjeta stomatološkoj ordinaciji stomatolog će dati upute o tome kako održavati svakodnevnu oralnu higijenu, kako četkati zube, dakle sve što smo nekada organizirano pokazivali po vrtićima i školama, a sada toga, na žalost, više nema. Vrlo je važno da djetetu dolazak u stomatološku ordinaciju postane normalna pojava, da ne dolazi sa strahom. Često roditelji imaju strah od zubara pa onda to svjesno ili nesvjesno prenose na svoju djecu. Bitno je da djeca upoznaju prostor, prošetaju po ordinaciji i pogledaju čega tu sve ima. S obzirom da su djeca u grupi uvijek opuštenija, posjet stomatologu s vrtićom ili razredom uvijek je dobra ideja. Ipak, najčešće je briga o oralnom zdravlju djece prepuštena isključivo roditeljima, pa u ovako uređenom sustavu zdravstvene skrbi ima roditelja koji djecu redovito dovode na kontrole, a ima i onih koji to iz raznoraznih razloga ne čine. Svrha je steći naviku dolaženja i održavati ritam dolaženja. Mnogi dođu prekasno kad već boli, kada dijete otplače cijelu noć zbog pokvarenog zuba.

Karijesi sve češći

– Jesu li slučajevi karijesa kod djece rijetkost ili je to sve češća pojava?

– Takvih slučajeva ima previše. Dešavaju se karijesi u vrlo naprednim fazama kad se zubići doslovce drobe, zubno meso se zagnoji i sve bude upaljeno. Ima slučajeva da se zubić izmrvi dok još raste. Karijese imaju već dvogodišnjaci i takvih je pojava sve više. Najveći problem u prvoj i drugoj godini predstavljaju bočice sa zaslađenim čajem i drugim slatkim napitcima koji se djeci daju za umirenje prije spavanja te za uspavljivanje, a koriste se i tijekom noći. Ili još gore, djeci se daju dude varalice umočene u šećer! Toj izrazito štetnoj navici posebno su skloni djedovi i bake. Pokušavamo uputiti roditelje da to ne čine, no najčešći njihov odgovor glasi: Dijete to želi i ja ne mogu ništa protiv toga… Treba, međutim, roditelje upozoriti da su upalni procesi koji se zbog toga dešavaju u usnoj šupljini vrlo bolni za njihovo dijete. Ako se bočice već koriste, neka u njima budu čajevi, ali nezaslađeni. Sve je zapravo samo stvar navike. Na koncu, ako je dijete žedno, neka pije vodu!

 

– Zašto je vrlo važno očuvati zdrave mliječne zube?  

– Nekoliko je razloga, a najvažniji je svakako da svaki sljedeći zub, najprije mliječni, a potom i trajni, nikne u čistu usnu šupljinu u kojoj nema pokvarenih zuba, a prema tome ni bakterija. U protivnom može se desiti da novi zubi pri samom rastu budu zahvaćeni karijesom te da izrastu pokvareni. Drugi razlog je da se izbjegnu ortodontske anomalije. Naime, mliječne zube treba sačuvati od prijevremenog ispadanja da se ne bi izgubilo mjesto za nicanje trajnog zuba. Riječ je tzv. zoni odupiranja, očnjaku i dva mliječna kutnjaka na čijem mjestu rastu trajni predkutnjaci. Ako tu nema zuba, onda se čeljust često ne razvija pravilno, ostaje premala, niču preveliki zubi i to predstavlja jedan od uzroka ortodontskih anomalija. Pored ova dva razloga, naravno da su zdravi mliječni zubi važni kako bi dijete moglo kvalitetno jesti i žvakati hranu, pravilno govoriti i izgovarati glasove, a tu je naravno i lijep izgled.

 

– Popravljaju li se mliječni zubi?

– Da, oni se popravljaju i plombiraju, ali samo ukoliko nije povrijeđen živac. Ukoliko je povrijeđen živac mliječnog zuba, zub se najčešće ostavi otvorenim. Na taj se način izbjegava bol. Ukoliko bismo zub zatvorili, uvjetovali bismo rast anaerobnih bakterija što bi dovelo do boli. S druge strane, kad se zub mora ostaviti otvorenim treba ga stalno čistiti, a to nije lako jer u njega ulazi hrana. To onda dijete jako boli pa ga roditelji stalno moraju voditi stomatologu da se zub očisti. A takav zub treba trajati do desete, jedanaeste, dvanaeste godine, pa i duže, sve dok pretkutnjaci ne niknu. I to je zaista veliko razdoblje do kada zub mora ostati otvoren. Zato k stomatologu treba doći na vrijeme, dok je rupica mala, da se napravi plombica i da se zub ne mora otvarati. 

Nakon slatkiša i grickalica prati zube

– Kako (sa)čuvati mliječne zube?

– Pravilnom ishranom, redovitim pranjem te redovitom kontrolom kod stomatologa, svakih šest mjeseci. Roditelji znaju reći da oni sami pregledavaju zube svojoj djeci. To nije dovoljno jer mali karijes može promaknuti čak i stomatologu. Nisu problem karijesi na griznoj plohi nego oni na kontaktu dva zuba. Bijelu točkicu koja upućuje na karijes, roditeljima će biti gotovo nemoguće uočiti. Stalno ponavljam da su slatkiši najveće zlo, posebno bomboni, no problem predstavlja bilo koja hrana na zubu. Treba upozoriti na raznorazne grickalice koje se doslovce lijepe na zub. Uvijek se pitam zašto se djeci na poklon daju čokolade i grickalice? Zašto im se umjesto toga ne kupi kakva slikovnica i knjiga!? Zašto im se umjesto slatkoga ne ponudi voće!?

 

– Kakva četkica je najbolja?

– Četkica neka svakako bude sa što manjom glavom i mekanim vlaknima. No u svakom slučaju najbolja je ona četkica koja se koristi.

 

– Kada prati zube?

– Zube treba prati ujutro nakon doručka i navečer prije spavanja te nakon konzumacije slatkiša ili grickalica. No, s obzirom da djeca po cijeli dan jedu raznorazne čokoladice, bombone, grickalice, postavlja se pitanje kada onda prati zube. Zbog očuvanja zdravlja zubića preporučljivo je djetetu dati slatko iza ručka i onda oprati zubiće, nikako ne davati slatko navečer jer koliko god da se zubi četkaju uvijek ostane nedovoljno opranih dijelova. Pritom, roditelj mora pomoći djetetu u četkanju zubića. Najprije treba dijete poticati da samo pere zube, a nakon toga mu još jednom četkicom iščetkati sve zube i zubno meso.

 

– Kada uvesti pastu za zube u upotrebu?

– Teško je reći kada je pravo vrijeme za uvođenje paste za zube. To treba odrediti sam roditelj jer on najbolje poznaje svoje dijete i najbolje može procijeniti kad je ono dovoljno zrelo da može prihvatiti pastu za zube. Na tržištu postoje paste za zube koje nemaju fini okus jagoda ili malina, upravo namjerno kako ih dijete ne bi gutalo, već ispljunulo. No svakako je bolje prati zube i bez kalodonta, nego nikako.

Kako odabrati stomatologa za dijete

– I na koncu, kako odabrati doktora oralne medicine za dijete? Specijalista dječje stomatologije nema mnogo, a i oni sada rade sa svim uzrastima.

– U principu svi smo educirani za rad s djecom, mada više iskustva ima onaj koji s djecom češće radi. Loše je to što ne postoje specijalizirani stomatolozi za predškolarce, školarce i odrasle, kao što je to nekad bilo. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje danas takvu podjelu više ne prepoznaje. Smatram, međutim, da je neprimjereno da u istu ordinaciju dolazi penzioner s protezom te dvogodišnje dijete. Na koncu, drugačije i primjerenije će biti uređen prostor ordinacije ukoliko u nju dolaze mali pacijenti. No, danas su sve stomatološke ambulante polivalentne i primaju pacijente različitih uzrasta. Iskreno, mislim da to nije dobro.