Računanje je in!

HOCU MOGU VIJECE

U utorak, 23.veljače održano je predstavljanje didaktičkog materijala Numicon u Dječjem vrtiću „Olga Ban“ U Pazinu. Numicon su okupljenim odgojiteljicama predstavile predsjednica udruge roditelja djece s teškoćama u razvoju „Hoću – Mogu“ Klarita Radoš Matijašić i stručna suradnica, soc. pedagoginja Jasmina Jelenić.

Numicon predstavlja multisenzorni pristup učenju matematike, koji pomaže djeci da manipuliranjem, proučavanjem oblika i istraživanjem stvaraju veze između broja i oblika. Namijenjen je djeci od rane dobi pa do kraja nižih razreda osnovne škole. Koristi se za razvoj predmatematičkih vještina (razvrstavanje, uspoređivanje, održavanje redoslijeda, nizanje, orijentacija, grupiranje), razvoj matematičkog jezika (više-manje, teže-lakše, prije-poslije) kao i za razvoj pamćenja i koncentracije. Numerički didaktički komplet Numicon razvila je ekipa stručnjaka sa Sveučilišta Oxford u Velikoj Britaniji, kako bi djeci olakšala usvajanje odn. shvaćanje matematičkih pojmova (od brojeva do osnovnih računskih operacija) te se on koristi u britanskim vrtićima i školama.

Ovo je predavanje samo dio aktivnosti koje se provode u sklopu projekta „Računanje je in!“ a kojeg financira Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnoga društva u sklopu natječaja „Mali projekti za bolje sutra“. Slijedi provođenje aktivnosti s Numicon materijalima u odgojno-obrazovnim skupinama te u lipnju završno predavanje za odgojitelje i roditelje gđe. Dinke Vuković, predsjednice Hrvatske zajednice za Down sindrom: Kako naučiti tu tešku matematiku?.

Cilj projekta je upoznati djecu s teškoćama u razvoju kao i ostalu djecu polaznike vrtića, odgajatelje i roditelje s didaktičkim materijalom Numicon koji pomaže djeci da na drugačiji, realniji, opipljiviji način razumiju brojeve odn. odnose između broja i količine.

Više informacija o Numicon didaktičkom materijalu možete dobiti na stranicama Udruge (https://www.facebook.com/hocumogu.hr/) ili na službenim stranicama Numicona (https://global.oup.com/education/content/primary/series/numicon-international/?region=international.