Istra u očima djece

Istra u očima djece – integrirani program poticanja zavičajnog identiteta u ustanovama ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, U PAZINSKOM VRTIĆU „OLGA BAN“ provodi se u 6 odgojnih skupina: Prstićima, Zujalicama i Listićima matičnog vrtića, te u područnim vrtićima u Tinjanu, Pazinskim Novakima i Lupoglavu. Kroz projektnu metodu bavimo se raznim segmentima zavičajne tradicije koji su djeci pojedine skupine posebno bliski i i zanimljivi. Ove pedagoške godine osobito su nam važne teme: tradicijska glazba, instrumenti i ples, čakavski dijalekt, kažuni, tkanje, pletenje, istarska pašta, stare igre i igračke, te glagoljica. Znanja i vještine vezane uz tradicijsku glazbu učili smo od Gorana Farkaša i Noela Šurana, o tkanju od Mirjane Margetić, o starim zanatima, istarskoj pašti, dijalektu, igrama i običajima od nonića, roditelja, prijatelja i naših odgajateljica, o kažunima od Udruge „Babin pas“ i Branka Orbanića, o glagoljici od Maje Stanković i braće Vidović iz Roča.

Djeca se čude, uče, izjavljuju:

I.H. (6,7g.): „Gruba je, inače haljine budu glatke, a ova je kao s dlakom.“ (istarska nošnja)

N.R.(6,3g.): “Kad želiš nešto naučit moraš pažljivo gledat, a kad počneš ples’ moraš polako.“ (pletenje košara)

M.U. (6,11g.): „Ja san misli da je mlijeko u trbuhu, a ne u vimenu.“ L.B. (6,4 g.): “Brojimo korake do 6, da nam bude lakše.“ (balun)

M.J. (5,3g.): “Meni je najljepše kad dečko onako kao da sipa iznad glave, a cure se vrte.“ (balun)

D.M. (6,1g.): Na kažunu su mala vrata, unutra je jako škuro, pa moru bit i šišmiši.“

 

Glavna prezentacija projekta i izložba dječjih radova nastalih tijekom projetka održana je 15.06.2015. u Puli, a više o samom projektu možete naći na web stranici: http://www.za-nas.hr/

Invalid Displayed Gallery