EITA 2024: DV Olga Ban Pazin među hrvatskim dobitnicima Europske nagrade za inovativno poučavanje

Već četvrtu godinu zaredom EITA nagrađuje iznimne projekte i nastavne prakse u sklopu programa Erasmus+. Među dobitnicima iz Hrvatske istaknuli su se DV „Olga Ban” koji svojim projektom jačanja kompetencija odgojitelja potiče razvoj Europskog obrazovnog prostora, te OŠ Stjepana Cvrkovića koja je inkluzivnim metodama podizala motivaciju učenika. Uz njih, Centar za mir Osijek svojim projektom BeWEEN unaprijedio je digitalne kompetencije učenika, a Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića osmislila je inovativne vrste mobilnosti u strukovnom obrazovanju tijekom pandemije.

2021. godine uspješno je pokrenuta Europska nagrada za inovativno poučavanje (EITA) kao dio Europskog obrazovnog prostora, s ciljem prepoznavanja rada nastavnika (i njihovih škola) koji daju izniman doprinos struci. Dobitnici iz različitih obrazovnih sektora – predškolskog, osnovnoškolskog, srednjoškolskog i strukovnog obrazovanja – istaknuli su se projektima koji promiču digitalne kompetencije, mentalno zdravlje, održivost i inkluziju.

Svake godine, nagrada se fokusira na određenu temu koja je usklađena s prioritetima Europske komisije. Predstavljamo hrvatske dobitnike koji su ovo prestižno priznaje osvojili zahvaljujući svojim inovativnim Erasmus+ projektima kojima je u fokusu ovogodišnja tema EITA-e – „Dobrobit u školama”.

1. Dječji vrtić “Olga Ban”, Pazin

Dječji vrtić „Olga Ban” iz Pazina nagrađen je za projekt pod nazivom „Jačanje ustanove i pojedinaca za sudjelovanje u europskom prostoru odgoja i obrazovanja“. Kroz ovaj projekt, 22 djelatnice vrtića unaprijedile su svoje profesionalne kompetencije kroz 12 mobilnosti, praćenje rada i stručna osposobljavanja. Projektom je DV nastojao jačati stručne pedagoške vještine, psihološku otpornost i otvorenost za stjecanje i primjenu novih iskustava i znanja te jačati komunikacijske i digitalne kompetencije za sudjelovanje u europskom prostoru odgoja i obrazovanja.

Kroz brojne radionice i suradnju s vanjskim stručnjacima, odgojitelji su razvili nove metode rada, poboljšali postojeće i prenijeli svoja znanja drugim zaposlenicima vrtića. Projekt je također uključivao aktivnosti namijenjene roditeljima i lokalnoj zajednici, čime je postignut širi utjecaj na razvoj vrtića kao prostora koji potiče inovacije, inkluziju i dobrobit svih sudionika. U konačnici, ovaj je projekt dodatno doprinio stvaranju pozitivne atmosfere unutar vrtića, s posebnim naglaskom na očuvanje mentalnog zdravlja i sprječavanje profesionalnog sagorijevanja djelatnika.

Više o ostalim hrvatskim dobitnicima na: https://www.ampeu.hr/novosti/eita-2024-upoznajte-hrvatske-dobitnike-europske-nagrade-za-inovativno-poucavanje

te o dobitnicima iz cijele Europe https://innovative-teaching-award.ec.europa.eu/all-events/2024-laureates-disclosure-2024-09-16_en